Alt om bleieskiftet!

6 jan

Skal du bli far? Har du et ønske om å bli far? Er du egentlig bare nysgjerrig på temaet bleier (her er alle velkomne)? Her finner du alt du trenger å vite om bleieskiftet!

En god venn og tidligere kollega, la oss kalle han Herr Fue, bekjente helt privat at han gjerne ville lære litt om bleieskiftet på denne bloggen. Dette bekjente han allerede mens bloggen kun var på planlegningsstadiet, men hva er vel en pappablogg uten et innlegg om bleieskiftets gleder? Så her får dere en lengre artikkel om bleieskiftets hemmeligheter, selvfølgelig fra mitt ståsted. Alle andre sine tips mottas nok med takk fra både meg og andre lesere. Kommentarfeltet er til for å brukes.

I utgangspunktet planla jeg en litt større vitenskapelig undersøkelse her. Det ble det slått brått ned på igår da madammen tok meg på fersken mens jeg brukte kjøkkenvekten under bleieskiftet. Mitt argument om at dere lesere ville ha stor interesse av å vite både hvor mye som går inn og hvor mye som går ut av et barn i løpet av en dag slo ikke gjennom. Hennes datter sin bleievekt skal visst ikke ut på nett. «Min datter skal ikke bli en fast bruker av slettmeg.no.» var meldingen jeg fikk ordrett. Kjøkkenvekten måtte jeg så desinfisere.

Bilde av ubrukte bleier ble godkjent. Kort sagt mangedobles vekten etter normalt bruk...

Men det er jo ingen hindring for å ta for oss dette temaet. For å gjøre det enklere for dere, og også for å spare bleieveteraner der ute for unødig mye lesning har jeg delt dette innlegget i tre (her kan dere klikke for å hoppe direkte til temaet dere ønsker å lese om):

Hva inneholder egentlig bleien?

Hvordan skifter man en bleie?

Hvor mye koster et bleieskift?

Hva inneholder egentlig bleien?
For mange vordende fedre så er det skrekken for den myteomspunnende bæsjebleien som er mest skremmende før det kommer barn. Selve fødselen ser de frem til med stor nysgjerrighet, mens tanken på det første bleieskiftet er for mange et mareritt. Spesielt for de som ikke har småsøsken, jobbet i småbarnsavdeling på barnehage eller dementavdeling på gamlehjem. Det siste har jeg selv vært med på. Det anbefales ikke, men bleieskift på baby vil gå som en drøm senere.

Hvis du er en av dem Herr Fue som ser frem til bleieskiftet med frykt, så kan jeg berolige deg. Ja, du vil få bæsj på hendene en eller annen gang, nei du vil ikke dø av det. Heldigvis har babyer en innebygd oppvarmingstid for slike fedre. I starten av livet er bæsjen mindre fryktinngytende. Den lukter lite, og barnet ligger stille for å la far venne seg til det hele. Dette går over, men innen den tid bør du være en veteran innen bleieskiftarbeidet.

Men så til poenget her: hva inneholder så denne bleien? Mange har nok funnet mye rart i barnets bleier. Småpenger, skruer, klinkekuler, sokker, sofaputer og det som verre er. Dette er et resultat av fri oppdragelse og ikke normalt Herr Fue. En kan enkelt dele bæsjen opp i tre stadier:

Bløt bæsj
Hard bæsj
Prosjektilbæsj

Av disse er nok prosjektilbæsjen den mest artige, og den som kommer mest overraskende på far, og muligens også mor. De første par månedene så vil du nok flere ganger oppleve at spruten så og si står ut av ditt barn i det du tar av bleia. Rekorden her i huset er en halv meter, men jeg er sikker på at det er mange der ute som kan vise til nmye bedre enn det. Denne formen for bæsj kommer som sagt overraskende på, og jeg lærte selv fort at selv om en skal feire at et barn kommer til her i verden, så kan en la findressen ligge når en skifter bleie på et barn. Det er heller ikke uvanlig de første par månedene at barnet bæsjer flere ganger på rappen. Min personlige rekord er bruk av fire bleier på et enkelt skift. Men dette går normalt over etter hvert.

Den bløte bæsjen er det ikke mye å si om, men den kommer gjerne ved inntak av store mengder lettflytende grøt, eller også overinntak av klementiner, noe som fører rett og slett til diare. Denne aller siste vil du egentlig unngå.

Rene barn gir glade barn!

Det er denne bløte bæsjen som av og til ofte gjør det særs grisete å skifte bleie, og medfører gjerne at både far og barn må finne frem helt nye klær etterpå. Men det er smart å få denne unna så raskt du lukter den. Om barnet blir sittende over lengre tid med en bløt bleie, og da spesielt diare, så vil syrene etse seg inn i huden. Dette gjør fryktelig vondt for rumpa. Du kan selv tenke deg hvordan du ville likt det å sitte i din egen diare. Så få den unna!

Den harde bæsjen er rimelig grei. Den kan du så og si ta i ett klypegrep og løfte ut. Om du får dårlig lønn av NAV kan du så bruke bleia om igjen.

Hvordan skifte en bleie?
Dette finnes det nok like mange løsninger på som det finnes fedre. Det aller enkleste er å putte hele sulamitten inn i dusjen kan du nok tenke, men det er ikke alltid å anbefale. Det er mye stress, og en gjennomvåt bleie er lite morsomt å håndtere.

Selv lærte jeg grunnprinsippene av boka «Verdens beste pappa. Hakkespettbok for småbarnsfedre» av Per Asbjørn Risnes Jr. Har du ikke anskaffet deg denne og venter/ har nettopp fått barn, så løp og kjøp. Han lanserer den fantastiske betegnelsen» topilsgrepet» som gjør bleieskiftet bokstavelig talt til en fest. I prinsippet holder du da barnets ben mellom fingrene som om du skulle båret to pils på vei ut av butikken. Det er jo noe de fleste pappaer har vært med på, gjerne timer før barnet ble laget. Etter å ha fått godt grep løfter du så opp og tørkingen går som en lek! Øv deg gjerne med et par pils i forkant av at barnet kommer, men dropp pilsen når bleieskiftet faktisk skal utføres i praksis.

Øv deg gjerne på farsrollen med et par pils. Både nyttigt og morsomt!

Når barnet blir større blir dette litt verre. Etter hvert er ikke barnet like medgjørlig og vil gjerne snu seg rundt, stå opp eller også sitte mens pappa skifter. Jeg har en anelse om at mødre ikke støter på det samme. Dette kan medføre MYE gris samme hva slags form bæsjen har, her overlater jeg det til fantasien hvordan et skift kan se ut. Det viktige da er å overføre barnets fokus slik at det å ligge på rygg blir gøy. Sniff på barnets føtter mens du roper «Æsj!», finn frem en rangle, eller best av alt la barnet leke med føttene sine slik at du får fin tilgang til å tørke. Her har nok alle småbarnsfedre sine egne triks, del de gjerne nedenfor dere veteraner, men det hender også en må være litt bestemt. Det er ikke hvert skift pappa er den kuleste i verden. Men bare stress vil medføre mer arbeid for deg. Så pust dypt inn (helst før du åpner bleia), og sett i gang.

Jeg har hørt om fedre som må mases på for å skifte bleie. Denne frykten er det bare å legge av seg. Barn bruker bleie lenge, så til pers må du uansett. Men ikke la mor bestemme hvordan du skal gjøre ting. Om hun henger over skulderen din og kommer med «velmenende råd» så kast henne ut. Selv måtte jeg flere ganger kaste ut besteforeldre for min del. Men de var mest interessert i å ta bilder av en slitende far enn å komme med konstruktiv kritikk.

Rompa kan du fint tørke med en våt klut, men en våtserviett eller ti for å få vekk det verste er alltid greit å ha. I tillegg må du ha på en liten dråpe med zinksalve for å unngå at huden blir sår. Om du står over dette så vil både du og barnet angre. Tro meg.

Hvor mye koster et bleieskift?
Her kommer kanskje det du Herr Fue er mest interessert i. Hvor mye koster et bleieskift egentlig? Her er det selvfølgelig variabler som spiller inn. Hva slags utstyr en bruker, hvor en handler og ikke minst hvor mye av hver gjenstand en tar i bruk. Noen velger for eksempel å strikke sine egne bleier. Jeg har sett det i bruk og anbefaler ikke den løsningen. Selv har jeg følgende for hånden: bleier up & go størrelse 7 – 11 kilo, våtservietter, zinksalve og avfallspose. På ICA her jeg bor koster dette følgende (pr 06.01.2012, rabatter for 4 bleiepakker for 3 er ikke tatt med):

Bleier (7 -11 kilo, up & go): 2,04 kr per stk.
Våtservietter: 0,26 kroner per stk.
Zinksalve: 26,50 per flaske (75 ml.)
Bleieposer: 0,49 kroner stk.

Utstyret alle proffe pappaer bør ha for hånden.

Butikkene selger egne lilla poser til å putte bleiene i. Her kan du egentlig fint bruke hva som helst, både hundeposer, fryseposer, matvareposer og handlenett. Men for søppelmannen sin skyld bør du benytte noe og ikke kaste bleia rett i søpla uten å ha forseglet den godt. Det har vaktmesteren her i gården med god grunn presisert. Han ville gjerne ha to poser per bleie. Da har han nok ikke sett på kostnadene for et skift. Men hva koster det så egentlig?

Til ett skift bruker man 1 bleie, noen bruker kanskje to for å spare tid, det gjorde de i hvert fall på gamlehjemmet der jeg jobbet. Det er ikke å anbefale og fungerer heller ikke i praksis. Bruk av våtservietter varierer noe, her spørs det om du er ute, hjemme og hvor mye gris det er snakk om, men vi sier to i snitt. Zinksalveforbruket har vi hatt noe diskusjon om her i hjemmet. Mitt personlige forbruk tilsvarer kanskje 100 skift på en flaske. Kona mener en flaske bør holde i hvert fall to måneder, altså cirka 300 ganger, så vi sier 200 for å ta et snitt av to ytterpunkter. Dette gir 0,3 ml. per skift, altså 13 øre per skift. Det går også med 1 bleiepose. Regnestykket for et bleieskift blir da som følger:

Bleie: 2,04 kr
Våtserviett: 0,52 kr
Zinksalve: 0,13 kr
Bleiepose: 0,49 kr

Sum = 3,18 øre

Dette høres kanskje ikke allverdens ut, men du må da regne med hvert fall 5 skift om dagen (varierer noe med barnets alder, men prisen på bleier varierer også noenlunde tilsvarende. Det er da ikke snakk om 5 bæsjebleier, men tissebleier må også tas). 5 skift om dagen gir et forbruk på cirka 445,2 kroner i måneden. Pluss på 1 krone per vask som går med som en følge av uhell ved bleieskift, så kommer du fort opp i 500 kroner måneden. Og det er penger kun brukt på bæsj.

Så Herr Fue, før du selv gir jernet så tenk gjennom følgende: er det noe du gjerne kunne ha brukt 6000 kroner i året på i stede for bæsj før du får deg barn? Om du ikke kommer på noe så sett i gang.

2 kommentar til “Alt om bleieskiftet!”

  1. Far januar 27, 2012 kl. 00:22 #

    Våtservietter: stundom det eneste som står mellom meg og vanviddet.

    Våtservietter: den tynne hinna mellom sivilisasjon og barbari.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Test av mammaforumer « Superpapsen - januar 26, 2012

    […] Jeg ønsker derimot ikke å forurolige min bedre halvdel og forbereder meg ved å lese meg opp og føler jeg nå har rimelig god kontroll. Ikke minst begynner jeg å glede meg. Jeg har fulgt diskusjonene her på forumet nøye og også lest meg opp på hva jeg kan forvente meg. Dette blogginnlegget var spesielt nyttig: http://superpapsen.no/2012/01/06/alt-om-bleieskiftet/ […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: